НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ "СВ. СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ" ГР. ВРАЦА

Обучителни транснационални срещи


Обучителна среща в Болано, Италия

В периода 18 до 22 февруари 2019:г в Болано, Италия се проведе Обучителна среща по проект Еразъм+ за учители, които работят по европейски проект „Развитие на ключовите компетентности чрез проектно базирани дейности“ по програма Еразъм+.
В дейностите участваха директорът на училището Антоанета Сиракова и  старши учителите Светлана Пойчева и Петя Петрова.
По време на работната седмица учителите участваха в съвместни педагогически дейности в италианското  училище “Instituo comprensivo ISA 20” в Болано. Обмениха опит в преподаването по изобразително изкуство и английски език. Българският екип представи дейности, свързани с картини на българските художници Долорес Дилова,  Фоти Фотев,  Марио Жеков, изобразяване на Черно и Лигурско море с рисуване върху восъчен картон  в 4 клас и наблюдаваха стратегии при четене в началните класове с книги Chatangram, Hooray Fish ,  интегрирани с извънкласни дейности.

Към училището  има детска градина, в която групите са със смесени деца на различна възраст и се обучават по системата на Монтесори. В близост има градина, изработена от родители, за която децата се грижат и засаждат подправки и растения. Имат собствен компост за остатъци от кухнята, които са биоразградими.

 Участниците се включиха в следните обучителни конференции, свързани с развитие на ключовите компетентности на тема  „Развитие на логическото мислене на учениците, чрез дейности по кодиране“ и „Алгоритми и аргументация в обучението“

Участваха в ателие за практическо прилагане на кодиране за рисуване на картина на Мондриан по зададени кодове и се запознаха с педагогическата платформа http://studio.code.org. Част от обучителната среща беше посветена и на представяне на реализирани дейности по съвместния проект „Водата – извор на живот“, които бяха проведени в  музея  на морето Галата в Генуа.
Обучителна среща в Торес Новас, Португалия


В периода от 12 до 16 ноември 2018 г., в гр. Торес Новас, Португалия, се проведе обучителна среща за учители, които работят по европейски проект „Развитие на ключовите компетентности чрез проектно базирани дейности“ по програма Еразъм+. НУ „Св. Софроний Врачански “ е партньор в проекта заедно с училища от Испания, Италия, Франция, Литва и Португалия. В дейностите участваха координаторът на проекта - Светлана Пойчева и старши учителите Лиляна Лазарова и Вера Николова.
По време на работната седмица учителите участваха в съвместни педагогически дейности в Centre Scolaire Visconde S. Gião и Da Serra de Aire в Pedrógão. Обмениха опит в преподаването по математика и английски език. Българският екип представи дейности, свързани с решаване на логически задачи в 3 клас и наблюдава стратегии при изчислителни задачи в началните класове,  интегрирани с природните науки.
Учителите участваха в следните обучителни конференции, свързани с развитие на ключовите компетентности по английски език и математика: „Английският език в начален курс“, с водещ Натали Павлович, методист по английски език за Париж и региона; „Интегриране на английски език в съдържанието на другите учебни предмети – билингвално обучение“,  с водещ Мария Долорес от Испания,  учител по английски език; „Числата в съвременния свят“, с водещ Хелена Роса, директор от Португалия; „Методът ABN“, с водещ Мария Наваро, обучител на  широко използван в Испания метод от Хайде Мартинес Монтеро. Част от обучителната среща беше посветена и на представяне на реализирани дейности по съвместния проект „Водата – извор на живот“, които бяха проведени в  музей Carlos Reis в град Torres Novas.

 Работата по европейския проект ще предостави още възможности за срещи на българските учители с техни колеги, като по този начин ще се реализират инициативи, чрез които се осъществява интегриране в учебните програми на дейности, представящи различни европейски културни модели.

Обучителна среща в Шедува, Литва


Директорът на НУ „Св. Софроний Врачански” – г-жа Антоанета Сиракова, Светлана Пойчева – Координатор и Виолина Славкова – пед. съветник, взеха участие в обучителна среща, по проект: „Развитие на ключовите компетентности чрез проектобазирани дейности”, част от проекта по „Еразъм”+.

            Срещата се проведе в началото на месец юни в град Шедова, Литва, а домакини на срещата бяха педагогически специалисти от местната детска градина. По време на престоя си, те участваха в различни дейности и добри практики по иновативни интерактивни продукти. Едно от най-впечатляващите неща, за които разказаха на своите колеги е „Празникът на цветята”, съпроводен с тържествено шествие, шарени костюми и богата празнична програма. Отличната материална база, техническа обезпеченост, заедно с мотивацията и гостоприемството на домакините, също са сред нещата, които ще остават дълготрайна диря в спомена от обучителната среща.Обучителна среща във Франция 

От 13 до 17 ноември 2017 г., във Франция, гр.Париж, се проведе първата обучителна среща по проекта „Развитие на ключовите компетентности чрез проектобазирани дейности”, програма „Еразъм+“. Маргарита Стамболийска, Десислава Илиева – учители в НУ „Св. Софроний Врачански” и Виолина Славкова – педагогически съветник на училището,  заедно с партньорите от Испания, Италия, Литва и Португалия, участваха в няколко работни срещи, на които се избра лого на проекта и се разработваха идеи по предстоящите общи дейности. Бяха обменени добри практики и полезен опит в учебни часове, свързани с чуждоезиковото обучение в начален курс. По време на визитата си партньорите имаха възможност да се докоснат до историята на страната чрез посещението на известни  културни паметници на европейското и световно изкуство.
Обучителна среща в България

От 5 до 9 март 2018 г. училището ни бе домакин на международна визита по проект „Развитие на ключовите компетентности” по „Еразъм +“. Гостите бяха учители от Испания, Франция, Литва, Португалия и Италия, като при престоя си тук реализираха богата програма от дейности, част от която е и провелата се конференция на тема „Развитие на дигиталните компетенции в класната стая”. Бяха проведени няколко европейски уроци, в които заедно с  учениците и българския екип се разкри тайнственият свят на дърветата. Опознаването на българските традиции и култура също е важен момент от програмата, като финалът бе училищният патронен празник.


                 Направено с Padlet